Total de visualitzacions de pàgina:

On són les llavors?

On són les llavors??

La llavor és una de les peces clau de la vida de les plantes. Tant si és de jardí o de camp. És igual si és d'arbre o de planta, i si pertany a una agricultura intensiva o a l'horta orgànica i ecològica. És la forma més comuna de reproducció de les plantes. 

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols
La naturalesa és sàvia i protegeix les llavors dins del fruit. Quan a l'exterior es donen les condicions favorables per a la vida la llavor començarà la seva germinació i el seu desenvolupament per donar una nova planta. La natura és pacient, i és capaç de guardar les llavors durant molt de temps, en repòs, amagades i a l'espera de superar la seva etapa de letargia i de que arribi la germinació.

Moltes cultures veneren les llavors com un dels bens més preuats, i els pagesos les guarden any rere any, si la collita ha estat bona. I si no ho ha estat, el millor que els pot passar és tenir una bona llavor. 

Però també es existeixen els esquetxos i els empelts. Qualssevol pagès us en parlarà com la millor manera de fer créixer nous arbres a partir dels altres. Són fragments de plantes, parts d'elles que s'utilitzen per obtenir altres plantes idèntiques. Aquest mètode de reproducció és molt popular i s'utilitza especialment amb aquelles espècies vegetals que no produeixen llavors 'veritables', el que complica la seva multiplicació mitjançant clons. 

L'Ol el Caragol, en el seu viatge d'aventures, arriba fins a la Plaça de l'Oli. Allí hi ha un dels bens més preuats de Maspujols: les llavors i els arbres amb fruit. La humitat i la temperatura han jugat un paper molt important, en el microclima de la plaça de l'Oli.  Han permès emmagatzemar i cuidar les llavors, i de fer-les germinar, com en cap altre lloc del Poble. Si l'Ol te llavors, podrà replantar-les en llocs fèrtils i lliures de residus!

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujolsLes llavors que es presentaran a la plaça de l'Oli són llavors reals, amagades i conservades a l'espera de que algú les agafi i les cuidi. En envasos segellats, en campanes de cartró o enganxades en trossos de roba. Hi haurà unes convidades molt especials que apareixeran per primera vegada. Tot el material que conformarà aquesta escena, pot servir per a reviure la nova illa de Maspujols, i ha estat treballada per diverses famílies del poble que s'han unit al grup organitzador.


Si ets veí o veïna de la Plaça de l'Oli o els voltants, i ens vols ajudar a millorar aquesta part de les aventures de l'Ol, només has de contactar amb nosaltres!

Si ens segueixes a xarxes, podràs participar en les diverses sessions que s'organitzen a les tardes a la fresca. 

INSTAGRAM: @bonabrossamaspujols https://www.instagram.com/bonabrossamaspujols/
FACEBOOK: @bonabrossamaspujols https://www.facebook.com/bonabrossamaspujols
TWITTER: @bonabrossamaspu https://twitter.com/bonabrossamaspu

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols



Entrades populars