Total de visualitzacions de pàgina:

Les campanes del Replà

Les campanes del Replà

Les campanes repiquen, repiquejen, doblen i anuncien les situacions al poble. Són un instrument de percussió situat ben amunt, per a que ressoni fort. Les campanes del poble de Maspujols són força antigues. I  com a curiositat et direm que el poble, també te un bosc que es coneix com la Campana. 

L'Assumpta i la Montserrat són les campanes de l'Església parroquial de Maria Assumpta des de 1761, majestuoses sonant des de dalt del Campanar, que va créixer uns anys després de l'Esglèsia. Pel poble, i per l'Ol el Caragol, són un símbol i una imatge del municipi. Ha estat i serà el far del poble, il·luminat moltes nits. Al replà, cada festa major s'hi apleguen els vilatants, petant la xerrada. És també un bon lloc on anar a prendre la fresca i jugar amb els petits. 

Les campanes sempre han explicat històries a la Població. Han marcat les hores, han cridat a pelegrins, i han comunicat naixements i defuncions. En algunes situacions, han demanat ajuda als veïns en cas d'incendis. Les campanes amb els seus sons, han marcat la societat, regulant la vida quotidiana i acompanyant una comunitat que vivia al compàs dels cops de campana. Encara que no sembli així, les campanes no fan soroll, sinó que ens marquen el ritme quotidià.

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols

La veu de les campanes, és una veu que ens pertany a tots i totes però que pocs saben reconèixer i molt menys interpretar-la. Ells, les nostres campanes, són grans instruments comunicatius que pengen de les torres veient passar el temps i fent partícips d'ell. De la importància que van tenir les campanes i els seus tocs avui ens queda el que alguns s'esforcen per mantenir. 

Les campanes de Maspujols van ser forjades a Reus, amb aliatges de metalls nobles i perdurables. Per tal de desvetllar els misteris de l'Illa de Maspujols, l'Ol ha de comunicar-se amb les campanes del campanar, en un llenguatge de percussió. La veritable màgia de les campanes és  ben diferent de tocar-le i donar-los-ho voltejos. La campana és un instrument musical, per això, fer-les sonar és un art que crea musicalitat i porta sempre una enorme càrrega de sentiments. L'Ol parlarà a través de campanes fetes amb vidre. 

Haurà de trobar les notes musicals per a poder comunicar-se amb les campanes del Campanar! I la sonoritat la conferirà el vidre de les ampolles, que es pot fondre i refondre com el metall de les campanes. Cuidant-lo amb cura per a que totes elles sonin i siguin la veu de l'Ol.

Els materials a utilitzar seran ampolles de vidre de diferents mides, taps de suro, corda, i unes petites baquetes fetes amb canya i rames d'avellaner. Amb cura, caldrà construir la cançó amb les notes exactes.

Les històries també s'expliquen a través de la música, que ens evoca sentiments  i ens fa sentir més a prop de casa.

Aviat les construirem, però ens caldrà la teva ajuda. Tens ampolles de vidre? Saps tallar-lo ? I taps de suro? Aviat les podràs construir al replà. Guarda'ns les ampolles sense l'etiqueta i els taps!



Si ens segueixes a xarxes, podràs participar en les diverses sessions que s'organitzen a les tardes a la fresca. 

INSTAGRAM: @bonabrossamaspujols https://www.instagram.com/bonabrossamaspujols/
FACEBOOK: @bonabrossamaspujols https://www.facebook.com/bonabrossamaspujols
TWITTER: @bonabrossamaspu https://twitter.com/bonabrossamaspu

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols


Font de la Imatge: Facebook Ajuntament de Maspujols 

Entrades populars