Total de visualitzacions de pàgina:

I els ocells de l'ermita?

I els ocells de l'ermita?

Els sonalls amb el seu soroll espanten ocells. Sense un dringar constant, es mouen al ritme de la brisa o del vent de Maspujols. Un espantaocells, espantall, espantapardals de sonalls, són uns instruments de percussió que simulen una figura, amb colors vius i brillants, i reflexos i que es fa servir per espantar tot tipus d'ocells que freqüenten els camps i les cases. 

Ai ! els humans, que considerem als ocells com una veritable molèstia per a les façanes dels edificis, balcons, terrasses i terrats. Pensem que els seus excrements corroeixen la pedra dels edificis, les embruten i també poden ser font de malalties i d'infeccions. 

Per descomptat, el que no pensem és que som els humans els que hem envaït el seu hàbitat i no a l'inrevés. Creiem que la reproducció dels ocells es descontrola i que hi ha superpoblació, però els desequilibris per l'absència d'ocells mai els hem considerat. Les poblacions d'ocells controlen les poblacions d'insectes. Els insectes ajuden a descompondre la matèria orgànica, a polinitzar les flors i els arbres. Els pardals, les caderneres, les orenetes, els corbs o els coloms van desapareixent. El soroll i els humans no els ajudem, tampoc ho fa la disminució dels insectes degut a l'ús de productes fitosanitaris. 

Els canvis ocorreguts en el paisatge, l'abandonament de les pràctiques agrícoles i ramaderes tradicionals, la 'industrialització' de l'agricultura i l'ús de productes químics en el camp són factors que poden estar alimentant aquesta tendència de disminució dràstica de la població d'aus.

Les aus són un termòmetre fiable per diagnosticar l'estat de la natura i ens estan dient que alguna cosa està passant. "Si es moren aquests exemplars, o no volen tornar al nostre voltant, hauríem de pensar que el medi ambient, els nostres ciutats i pobles, no poden ser saludables per a l'ésser humà si no són per pardals ni orenetes."

L'Ol ja no sent els ocells a l'ermita de Sant Antoni!


Per a resoldre el misteri, l'Ol el Caragol ha d'anar a l'Ermita de Sant Antoni, guiat per les Flors. Sorprès quan per fi és capaç de pujar el carrer de l'Ermita, de poder comprovar que el so dels ocells ha desaparegut, i amb ell el dels insectes. 

Només es sent el dringegar desagradable de la fusta picant contra el plàstic. Un element de percussió creat per espantar els ocells. De nou el plàstic tornava a estar present en el poble, un polímer resistent perpetu i molt contaminant.

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols

Al poble tenim una aigua d'elevada qualitat, però tot i això, es segueix consumint aigua embotellada. La llet, els sucs, les begudes carbonatades... totes elles embotellades amb ampolles de plàstic d'un sol ús, que no es pot recuperar si no es diposita correctament al contenidor de color groc d'envasos.

Els materials amb els que es crearan els sonalls de plàstic, a modus de campana, seran garrafes d'aigua de 5L i ampolles de llet d'1.5L. Al seu interior, trossos de taps de plàstic i diversos pals i canyes de fusta. 

Els petits de la Llar d'infants L'Onada Bressol Els Caragolins ens n'estan preparant, i també una altra família que hi participa.




Si ens segueixes a xarxes, podràs participar en les diverses sessions que s'organitzen a les tardes a la fresca. 

INSTAGRAM: @bonabrossamaspujols https://www.instagram.com/bonabrossamaspujols/
FACEBOOK: @bonabrossamaspujols https://www.facebook.com/bonabrossamaspujols
TWITTER: @bonabrossamaspu https://twitter.com/bonabrossamaspu

#labonabrossaamaspujols labonabrossaamaspujols #maspujols

Entrades populars