Total de visualitzacions de pàgina:

I com anem?


I com anem a La bona Brossa a Maspujols ?


El projecte de la Bona Brossa es va iniciar l’Abril del 2018, junt amb tres municipis més del Baix Camp amb un índex de recollida selectiva de prop del 23 %.  El municipi de Maspujols va començar a participar en el projecte , per destinar els diners aconseguits amb l'increment de la recollida selectiva, a millorar la piscina del poble com a espai de trobada i convivència. Sabent que Maspujols és un municipi Jove, en el que a gairebé cada casa hi ha un nen o una nena, el grup tractor i dinamitzador del projecte, vam decidir crear un personatge molt més proper als petits, i que fos el nexe conductor de moltes de les accions que es realitzarien: l’Ol el Caragol.

Als de Maspujols, sempre ens han posat un renom que ens encanta: Caragols, i és per això que el grup tractor vam decidir explicar el reciclatge gràcies a aquest personatge. Es va crear un compte d’Instagram, Facebook i Twiter i un bloc https://labonabrossamaspujols.blogspot.com , i que segueixen gairebé totes les famílies del poble. L’Ol ofereix consells de reciclatge, educa, i és un més de les cases del poble, i serà la mascota de la nova escola del poble.

Durant el mes de Juliol del 2019, un artista local León Eduardo Soria, va construir l’Ol amb materials 100 % reciclats, una Caragol de cartró i paper. Una figura d’un caragol que mesura mig metre d’alt i un d’ample. La Núria Ferré ens va escriure una història plena d’aventures en la que tots els personatges sorgien de materials mal reciclats que cobraven vida, i que convivien en el nostre municipi, abandonat pels habitants. I no en va tenir prou el grup tractor que va ambientar 10 localitzacions del poble amb materials reciclats, recreant les diverses escenes, amb la col·laboració de moltes famílies que en van estar creant les ambientacions. 

I tot va culminar en una Gimcana que va durar 2 hores per a conscienciar a grans i petits de la realitat que vivien aquells personatges fets de residus reciclats.   



En un poble de 800 habitants, hi van participar més de 250 persones, amb una mitjana d’edat de que no superava els 16 anys. Famílies senceres.  L’ambientació i les localitzacions van estar prop d’un mes per tot el poble.

I des de llavors, l’Ol és present a molts dels actes que es fan al municipi. Viu a les escales de l’Ajuntament de Maspujols junt amb molts dels personatges de les seves històries. Els nens en pujar de l’escola, el passen a saludar.


Segueix educant a través de les xarxes, organitza tallers, i jocs i dinàmiques amb els co-vilatants, com les que s’han presentat a la Setmana Europea de Prevenció de Residus. I de les històries de l’Ol el grup tractor n’estem editant un conte, amb imatges reals de la Gimcana, i pel que es recapten fons per a poder regalar-ne un a cada família de l’escola i de la llar d’infants. Fins hi tot te una cançó composada de reciclatge que surt en un dels vídeos de les famílies participants.



- Visibilitat i aspectes comunicatius de les accions

Som un municipi petit, i els de Reus, la ciutat del costat, i els Tarragona,  coneixen a l’Ol. Hem arribat a molts llars a través de les accions amb diversos col·lectius i entitats del poble. Moltes es fan a peu de carrer, preguntant, d’altres  a peu de punt de reciclatges, i moltes d’altres són publicades a les xarxes i es comparteixen en el butlletí mensual, i en la revista Maspujols.cat.  De la Gimcana se’n fan fer ressò diverses pàgines familiars com ara Youmekids, Sortir amb Nens o l’Agenda dels més petits.  Properament esperem que la Plataforma Residus.cat s’interessi per la nostra iniciativa, i a l’Ol serà entrevistat aquesta Nadal per Youmekids.


- Originalitat, exemplaritat de la bona pràctica

L’Ol el Caragol junt amb el Projecte de la Bona Brossa és únic i irrepetible. Una manera ben diferent d’apropar el reciclatge a la societat a través de l’educació amb un personatge fet a mida, que viu històries en el seu propi municipi, i que ensenya com separar millor els residus mostrant imatges de cases i localitzacions que els nostres covilatants coneixen. Apropar el reciclatge i parlar-lo amb persones reals que coneixem, i amb les que compartim experiències i temps.

- Qualitat de les accions per fomentar la prevenció de residus

Des de que es va iniciar el projecte, hem aconseguit un reciclatge de prop del 42 %. Som un municipi amb molta estacionalitat en la que a l’estiu la nostra població es duplica, i per tant hem detectat que és sobre la que hem de fer major incidència. Tot i que solem fer educació ambiental i recomanacions, el grup de tractor del projecte de la Bona Brossa a Maspujols, som també vigilants del reciclatge i sovint ens demanen consell sobre com separar i tractar els residus. Som conscients de que ens queda molta feina per a fer, però no desistirem, ja que no volem que la Història de l’Ol el Caragol, que retorna al seu municipi, convertit en una illa plena de residus es faci realitat.

Com a grup tractor, oferim assessorament i suport. Per exemple, des de l’inici del projecte s’ha hagut de recalcular els contenidors dels 4 punts de reciclatge, ja que els que es van planificar van estar insuficients en augmentar, i molt la taxa de separació de residus en les llars. S’ha demanat un contenidor estacional per a la poda, un contenidor de cartró comercial, situat on ha d'anar la nova escola, un de roba i regularment es posa a disposició un contenidor de voluminosos per evitar col·lapsar d’impropis els contenidors de rebuig dels punts de reciclatge del poble. 

Ens queda pendent poder disposar de la deixalleria mòbil que ens ha d’oferir periòdicament el Consell Comarcal.

- Impacte a llarg termini, continuïtat i reproductivitat

El projecte es va iniciar a l’abril de 2018, i vol tenir continuació fins a finals del 2020. Aquest compromís és per part de grup, ja que a la vegada actúa com a assessor en la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, i fomenta també la creació de continguts culturals, i familiars a partir de la reutilització de residus, com es va fer durant la Festa de l'Oli el passat 24 de novembre. Ens queden pendents diversos tallers per a realitzar aquestes festes de Nadal en família, i també accions sectoritzades en diversos col·lectius del poble: Gent Gran, Famílies, Comerços, Associació de Dones, i pagesia, i a tots aquells col·lectius que ens els demanin.

Totes elles disposen ja d’un calendari de planificació per al proper 2020. Per Sant Jordi es regalarà el conte : “L’Ol el Caragol: un conte reciclat”, del que els artistes del Grup Tractor ja n’estan escrivint una segona part i planificant una nova activitat que de nou durarà tot l’estiu del 2020 implicant a tot el municipi. A les xarxes no parem, perquè sabem que allí hi tenim un públic diferent del que hi ha a peu de carrer o a l’escola. 

Unint-ho tot, i amb el rastre brillant dels Caragols que no paren, esperem arribar al nostre objectiu de separació a la llar i de reciclatge al municipi!













Post especial valoració de la 

Entrades populars